Ginger Beer Plant - Ginger Ale Kultur

Reelt hedder kulturen Ginger Beer Plant, men da vi ikke drikker øl, kan vi godt lide at kalde vores kultur for Ginger Ale, så i denne artikel skriver vi altså Ginger Ale. selvom vi godt ved det hedder ginger Beer - kald os bare rebeller :)

Ginger Ale er forgængeren for nutidens sodavand og er oprindeligt fra 1800 tallets storbritanien og fermenteret rå ingefær er det stærkeste og mest opløftende vi smagt.

Det ligner fuldkomment vandkefir, men er en helt anden stamme, en anden symbiose af bakterier og svampe, som fermenterer vand med rå ingefær og sukker, til den mest brusende og vidunderlige helsedrik. Vi elsker vandkefir og kombucha, og Ginger Ale er vores nye lille ven - en vidunderlig tredje planet i vores solsystem af fermenterede probiotiske drikke.

Vidunderlige ingefær

Alene smagen af ingefær, alene tanken om smagen af ingefær er til at blive lykkelig af. Ingefær er kendt i både Indisk og Kinesisk medicin som en meget kraftfuld plante, og der er vist ingen tvivl om, at noget er på spil med den lille ydmyge rod.

Det fantastiske ved Ginger Ale er, at man kan lave en probiotisk drik af rå ingefær, som kan holde i ugevis og som kan give det daglige skud ingefær, uden man skal stå og rode med rivejern og si hele tiden.

Vi blender et stykke enten skrubbet eller skrællet, økologisk og let hakket ingefær omkring på tommelfingerstørrelse sammen med 8 spsk sukker og 1L vand. Derefter sier vi blandingen gennem et tyndt klæde, så alle fibre bliver siet fra. Dette step er meget vigtigt.

Ginger Ale skal fermentere i mindst fem dage, før den er god. Kan sagtens fermentere videre i fem dage mere, men vi kører faktisk med kontinuerlig bryg hjemme hos os: Vi har en fire liters krukke med taphane og fylder hver femte dag tre liter på.

Vi drikker meget Ginger Ale. Sådan et lille shot, fordi det er godt i alle celler og et ordentlig glas at have med ud i solen, og en smule i en raw kage og lidt i børnenes smoothie. Vi bruger pludselig Ginger Ale i mange sammenhænge, og det er bare himmelsk. Vores teen, som ikke kan lide kefir, elsker Ginger Ale og er også blevet helt glad, i øvrigt, for Kombucha på hvid the med roser. Men det er selvfølgelig en anden historie.

Ginger Ale - grundopskrift

  • 1 L vand blendes med
  • 8 spsk øko rørsukker og
  • et stykke ingefær som er renset og hakket lidt.
  • Bandingen sies derefter GENNEM ET KLÆDE
  • og Ginger Ale Plant tilsættes.
  • Gærer mindst fem dage

Kinesisk og indisk medicin værdsætter ingefær højt. Når du har siet ingefæren, får du en god rest hvor der stadig er masser af smag tilbage. Vi koger massen og benytter afkoget til dressinger og madlavning. Den kan også nydes som te. Man kan bruge ginger ale i dressing - mmmhm.

Stop madspild

I stedet for at smide de fibre ud, som der er tilovers når du har lavet din Ginger Ale, kan du koge dem i ca. 2 dl vand. Der er nemlig stadig masser af smag tilbage og når afkoget så er kølet ned, så bruger vi dette afkog sammen med en citronskive til at give smag til en gang 2. fermentering af vandkefir. Også dette er himmelsk.