Opskrifter

Helsefordelene ved kombucha er komplicerede at forstå, og der er ikke meget godkendt vestlig forksning i sagen. Men måske er verden også større end anerkendt vestlig forskning, og i hvert fald er helsefordelene ved kombucha slået fast i milioner af menneskers erfaringer. Vi kan på vandkefir.dk selvfølgelig ikke lægge hovedet på bloggen og skrive under med blod, at alt der nogensinde er sagt om kombucha er klippefast sandhed. Men vi deler i denne artikel det, vi anser for at være sandsynligt, go det, der er konkret. Som vi ser det. 
Historien bag kombucha fortaber sig i historiske tåger. Dog tyder meget på, at kombucha i hvert fald har eksisteret siden Quin Dynastiet (220 fvt). Men om kombucha egentlig stammer fra Kina, som vi vel alle forbinder med den sorte the og dyb indsigt i holistisk helbred, eller faktisk eksotisk og eventyrligt nok kom rejsende til Kina med selveste Djengis Kahn -- ja, dét må henstå i det uvisse. 
Jeg har lige prøvet vandkefir med solbær - som faktisk blev rigtig godt. Kom en stor håndfuld solbær i ca. 1 l kogende vand og ca. 4 spsk. rørsukker - lod det trække til vandet var koldt. Sies og hældes på flasker sammen med kefir, 1 citronskive og 1 dadl. Efter 2 dage sies kefir, dadl og citron fra og den lækre kefir-drik kommes på ny flaske og derefter i køleskabet 1 dag. Det blev faktisk så godt, at jeg gerne vil dele opskriften med jer. Håber at i kan bruge den til noget :o) De bedste sommerhilsner Sanne
Hvis du har prøvet at dyrke din kefir med smagsgivere under selve gæringsprocessen, så kender du sikkert til at have smårester af frugten i din kefir. Det er der ikke noget specielt galt i, men det kan være rigtig frustrerende. Sidste sommer ville vi gerne lave en skøn hyldeblomst-kefir. Og den smagte fantastisk, men i lang, lang, laaaang tid efter, kæmpede vi med at fjerne hyldeblomstrester fra kefiren.
Kære venner, En ny og virkelig vidunderlig version er helse-kefir-grønt-smoothie. Eller hedder det egentlig smoothie, når det ikke er en frugtdrik? Ved det ikke. Jeg elsker i hvert fald denne drik, som i sandhed opleves som et indre brusebad. Jeg laver aldrig noget efter præcise mål (undtagen - faktisk - visse kager), så det er en på slump opskrift, man kan bygge på og lege med som man vil og foretrækker
Ganske simpel kefir med jordbær. For det meste bruger vi bare frosne økologiske jordbær, 3-4 pr L vand (+1dl sukker og 1 dl kefirsvampe). Jordbærerne droppes bare hele i, de er jo frosne. Kefir tåler fint kulde, man kan faktisk vistnok fryse det (det har vi dog aldrig prøvet selv), så det er ikke noget problem at de er frosne.
En sand fornøjelse er kefir af æblemost. Og det er jo fantastisk simpelt. Juice duer ikke, det skal være most (jeg ved faktisk ikke hvorfor, noget med produktionsmetoder). Vi har i Irma ind i mellem købt 3 liter æblemost i sådan en tank, og nydt det som en stor delikatesse.
Hyldeblomstkefir kan kun laves af hjemmelavet hyldeblomstsaft; i hvert fald skal det være saft uden konserveringsmidler og også uden tilsat syre i form af vinsyre eller citronsyre som mange bruger, når de brygger hyldeblomstsaft. Måske kan man godt købe en sådan saft færdig, faktisk har vi aldrig undersøgt det. Vi brygger bare kun hylde-kefir af hjemmelavet saft.
Disse to drikke er meget forskellige, men brygges ens. Æblekefir er frisk og sød, hvor pærekefir godt kan blive en smule vammel, ligesom overmodne pærer er noget ikke alle kan lide. Dette er jo en smagssag, og man må prøve sig frem og finde det, man kan lide. Det er naturligvis også muligt at blande. Jeg synes, at pærekefir med en smule mynte (som jeg lige skolder sammen med sukkeret i begyndelsen af brygningen) er meget lækkert. 
Sådan ser Kenya Mabroukie CTC te-bladene ud, ligner næsten kaffe
Inspireret af kombucha, og af at jeg bare ikke er så glad for de søde varianter som min mand og mine børn er, har jeg forsøgt mig med kefir lavet på kold the med sukker.

Sider

Subscribe to Opskrifter