Hvor stammer kombucha fra?

Historien bag kombucha fortaber sig i historiske tåger. Dog tyder meget på, at kombucha i hvert fald har eksisteret siden Quin Dynastiet (220 fvt). Men om kombucha egentlig stammer fra Kina, som vi vel alle forbinder med den sorte the og dyb indsigt i holistisk helbred, eller faktisk eksotisk og eventyrligt nok kom rejsende til Kina med selveste Djengis Kahn -- ja, dét må henstå i det uvisse. 

En anden oprindelseshistorie fortæller, at Kombucha blev indført til Japan af en Koreansk læge ved navn Kombu omkring år 414, altså 600 år senere. Hvem ved? Begge historier kan være sande. I hvert fald er kombucha forbundet med samurajernes succes, og med kinesisk medicins søgen efter optimal sundhed. 

Fra Asien er kombucha kommet rejsende til først Rusland, og senere Europa. I Rusland kaldes Kombucha for Tea Kvass; de laver også en brød-kvass, som i vores tanker virker en anelse mindre delikat. Men det er måske kun til man har smagt fermenteret øllebrød?! 

Vi har læst på kombuchafood.com, at russiske forskere i cancer på et tidspunkt i 1950'erne har forbundet tea-kvass med ekstremt lav forekomst af cancer (sammenholdt med resten af landet) i et område ellers kontamineret med både bly, aspest og kviksølv med det faktum at man her drak store mængder kombucha. 

Kombucha virker nemlig leverstøttende, udrensende, binder toxiner og booster immunforsvaret. Så vidt vides. Mere om dette i særskilt indlæg. 

Der har været et dyk i udbredelsen af kombucha, men helsefolket har dog bevaret kulturen levende, og i mange lande kan man nu købe kombucha på flaske i helsekostbutikker. Det kan ikke lade sig gøre i Danmark, fordi vi har lovgivning, der kræver pasteurisering - som jo altså slår alle bakterier og al svampevækst ned, uanset om dette er godt eller skidt. I kombuchas tilfælde er det så absolut godt. 

Så vil man have alle helsefordelene af kombucha, må man brygge den selv. Det er heller ikke særlig svært. Læs med her, og kan du ikke få en svamp af en, du kender, kan du købe en i vores shop. Den kommer med ca en dl væske at starte på, og en pasnings- og brygge-vejledning.